استفاده از رنگ مو در بارداری
دکتر نسرین دادرس
[foogallery id=”11855″]
در مورد استفاده از رنگ مو در زمان حاملگی اتّفاق نظر کاملی وجود ندارد. درصد کمی از موادّ شیمیایی موجود در رنگ مو، در صورت تماس رنگ با کف سر وارد سیستم جریان خون میشود و میتواند از این طریق آثاری منفی بر جنین داشته باشد. علاوه بر این به علّت تغییرات هورمونی در بارداری، احتمال بروز واکنشهای آلرژیزا، حتّی نسبت به موادّی که در گذشته حسّاسیت به آن وجود نداشته، مطرح است. اگر قصد رنگ کردن موهایتان را دارید، بهتر است چند هفته پیش از اقدام به بارداری، این کار را انجام دهید.
اگر میخواهید در دوران بارداری رنگ موهایتان را تغییر بدهید، بهتر است به جای رنگ موهای شیمیایی از اسپریهای رنگ موی موقّت -که فقط سطح مویتان را میپوشانند و به پوست سرتان نمیرسند و آثار شیمیایی آنها جنین شما را تهدید نمیکند- استفاده کنید. هرگز در سه ماهه اول بارداری، موهایتان را رنگ نکنید یا در معرض بوی رنگ قرار نگیرید. اثر شیمیایی منفی رنگ مو در سه ماهه اول بارداری روی جنین، بیشتر از سه ماهه دوم یا سوم است، به دلیل اینکه در سه ماهه اول بارداری، سیستم عصبی جنین در حال رشد است و امکان آسیب دیدن آن در اثر نفوذ موادّ شیمیایی به بدن مادر، به حداکثر خود میرسد.
پس بهتر است رنگ، هایلایت، مش و فر کردن موها تا پایان دوره نه ماهه بارداری و مخصوصاً طیّ سه ماهه ابتدایی این دوران صورت نگیرد.
[foogallery id=”11845″]
استفاده از موادّ آرایشی
موادّ اولیه استفادهشده در لوازم آرایشی و بهداشتی تقلّبی، کیفیت لازم را ندارند و امکان وجود فلزّات سنگین در آنها وجود دارد و این فلزّات در انسان ایجاد مسمومیت میکنند. موادّی همچون چربی، رنگ، اسانس و سرب به عنوان مادّه اولیه در رژ لب استفاده میشود و حتّی در مارکهای مرغوب نیز مقدار زیادی سرب وجود دارد.
شرکتهای تولیدکننده حاضر نیستند سرب موجود در رژ لب را کاهش دهند، زیرا سرب باعث جلا و خوشرنگ شدن آن میشود، همچنین میزان ماندگاری رژ لب را افزایش میدهد. سرب روی سیستم اعصاب مرکزی تأثیر منفی دارد و اثر آن نیز در بلندمدّت ظاهر میشود. تأثیر این فلز روی جنین بسیار بیشتر از افراد بزرگسال است و به همین دلیل خانمهای باردار نباید از این مادّه استفاده کنند. در صورتی که سرب وارد بدن جنین شود، ممکن است اختلالاتی مانند عقبماندگی، کاهش یادگیری و اختلال روانی در کودک ایجاد شود. لازم است خانمهای باردار، پیش از خواب آرایش خود را بهطور کامل پاک کنند.
استفاده از لاک
با توجّه به اینکه لاک یک مادّه شیمیایی است، لاک زدن مادر باردار ممکن است باعث ایجاد بیماری قلبی در نوزادان شود، پس بهتر است بهخصوص در سه ماهه اول بارداری از لاک و آستون استفاده نشود.
آیا برنزه کردن پوست در بارداری خطرناک است؟
در معرض آفتاب بودن برای هر کسی میتواند خطرناک باشد. برنزه کردن با سولاریوم و یا زیر نور آفتاب برای همه افراد مناسب نیست، چه برسد به اینکه فرد باردار هم باشد، زیرا عوارضی مانند سرطان پوست و پیری زودرس را ممکن است همراه داشته باشد. اشعّههای مضرّ خورشید، مشکلاتی در رشد جنین بهوجود میآورند.
استفاده از ضدّ آفتاب در بارداری
[foogallery id=”11857″]
خانمهای باردار در طول این دوران، متوجّه تغییر رنگ پوست خود میشوند. این مسئله به دلیل هورمونهای بارداری است که باعث میشود خانم باردار لکّههای تیرهای (کلاسما) را در صورت یا شکم خود ببیند. این بیماری ممکن است پس از بارداری ناپدید شود. دوری از آفتاب بجز در مواقع ضروری و استفاده مداوم از کرم ضدّ آفتاب توصیه میشود.
زنان باردار باید از کرم ضدّ آفتاب در فواصل منظّم استفاده کنند تا از پوشش ثابت در برابر نور خورشید اطمینان حاصل کنند و SPF حداقل چهل برای آنها توصیه میشود. میتوانند از کرمهای ضدّ آفتاب مارک معتبر -که حاوی کرم پودر هم هستند- برای پوشاندن لکّههای ایجادشده در بارداری استفاده کنند.
چگونه از ترکهای پوستی ناشی از بارداری جلوگیری کنید؟
[foogallery id=”11858″]
کشیدگی پوست تنها یکی از عوامل ترکهای پوستی است، ولی عامل اصلی به شمار نمیآید. عوامل درونی و هورمونی نیز در بروز آنها مؤثّرند.
در هنگام بلوغ، بارداری و تغییرات وزنی احتمال ایجاد ترکهای پوستی بیشتر است. سنّ اولین بارداری در بروز ترکهای بارداری نقش بسزایی دارد. بین هشتاد تا نود درصد بانوانی که در شانزده تا بیست سالگی باردار شدهاند، دچار ترکهای پوستی میشوند. در حالی که احتمال بروز این ترکها در بانوانی که اولین بارداری آنها پس از ۳۵ سالگی است، بسیار کمتر است. ترکهای پوستی بهطور ناگهانی و بدون بروز هیچگونه علامتی ظاهر میشوند. هرچه درمان سریعتر آغاز شود، نتایج حاصله مطلوبتر خواهد بود. این ترکها معمولاً از ماه چهارم بارداری به بعد ایجاد میشوند، امّا از ماه هفتم تا هشتم بارداری پوست شکنندهترین حالت خود را دارد.
برای جلوگیری از این ترکها یک رژیم غذایی سالم و مغذّی داشته باشید که مملوّ از کلسیم، پروتئین، غلات کامل، میوه و سبزیجات باشد. ویتامینهای زمان بارداری خود را مصرف کنید. روزانه به میزان کافی آب بنوشید تا رطوبت و خاصیت ارتجاعی پوست حفظ شود. از راهنمای افزایش وزن تدریجی به هنگام بارداری استفاده کنید تا میزان اضافهوزن مجاز را دریابید. هر چه در طول بارداری زودتر وزن بالا برود، احتمال ایجاد ترکهای پوستی بیشتر است. یکی از بهترین کارها چرب کردن پوست با روغن زیتون و کرمهای مخصوص است. روزی سه تا چهار مرتبه پوستتان را، بهخصوص در نواحی شکم مرطوب کنید. نکته مهم این است که از همان ابتدای بارداری این کار را انجام دهید و آن را به اواسط بارداری -که شکم در حال بزرگ شدن است- مؤکول نکنید، زیرا با این کار از همان ابتدای بارداری پوست خود را آماده میکنید که قدرت ارتجاعی خود را افزایش دهد.
سینهها، شکم، پهلوها، کمر، رانها و ساقها و هر جای دیگر را که فکر میکنید ممکن است دچار ترک پوستی شود، مرطوب کنید. البته هنوز از نظر علمی ثابت نشده است که کرمها و لوسیونها میتوانند بهصورت کامل از ترکهای پوستی جلوگیری کنند، امّا این کرمها حداقل میتوانند مانع احساس خشکی و خارش پوستتان شوند و تا حدّی از زیاد شدن ترکهای پوستی بکاهند.
برای تأثیر بهتر داروهای ضدّ ترک استفاده از این داروها را از انتهای سه ماهه اول بارداری شروع کنید و تا پس از بارداری و زمانی که مجدّداً به وزن مناسبتان برمیگردید، ادامه دهید. کاهش سریع وزن نیز میتواند موجب پیدایش ترکهای پوستی شود.
*متخصّص زنان، زایمان و فلوشیپ ناباروری
نشانی: تالش، بیمارستان طالش ، مطب مشترک دکتر نسرین دادرس و دکتر رویا کبودمهری
رشت: پیچ سعدی ، جنب مرکز جراحی پاستور ، ساختمان فارابی ، طبقه سوم